Copyright 2022 - SRD Vrbas

Jezero Radovan

 

Jezero Radovan se nalazi na planini Radovan, na kojoj se nekada vadila željezna ruda, a danas se nalazi prelijepo jezero. Do jezera se dolazi sa regionalnog puta Gornji Vakuf /Uskoplje-Novi Travnik sa kojeg se skreće lijevo te se do jezera stiže nakon 4,5 kilometra solidnog makadamskog puta.

 

 

Jezero je vještačkog porijekla i nastalo je 80-ih godina prošlog stoljeća. Dimenzije jezera su 250×200 metara i smješteno je na tromeđi općina Bugojno, Novi Travnik i Gornji Vakuf. U okolini nema naseljenih mjesta pa je jezero prilično čisto.

Jezero ima dotok svježe vode iz jednog čistog potoka što omogućava nesmetan razvoj biljnog i životinjskog svijeta. Od ribljih vrsta u jezeru ima jezerske zaltovčice, jezerske pastrmke, šarana, kalifornijske pastrmke i drugih vrsta od kojih neke dostižu kapitalne veličine. U samom jezeru egzistira i endemska vrsta tritona, a jezero je puno i rakova, što potvrđuje tvrdnje o čistoći vode.Pozivamo sve naše čitaoce da dođu i posjete Radovan jezero koje se tu nalazi i uvjere se o kakvoj se ljepoti radi

Search

f t g m