Copyright 2021 - SRD Vrbas

Zdrimacka jezera

 

 

 Ždrimačka jezera leže između Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Crndolskog potoka ispod planine Vranice na visini od oko 800 metara n.m.v u selu Ždrimci. Ždrimačka jezera sačinjava skup od 3 jezera : Hadžino (Hadžića) jezero, Pijavičko i Pasije. Jezera su jedno od drugog udaljena nekih 250 metara. Najveće jezero je Adžića (Hadžića), dok je najmanje Pijavičko jezero.

 

 

Dva jezera su bogata ribom (Amura, Šarana, Klena, Jezerske Zlatovčice, Babuške, Potočne Pastrmke) dok u trećem nema ribe, ali bogato je medicinskom pijavicom (Hirudo medicinalis). Jezera se nalaze se u valovitoj dolini koja se na sjeverozapadu spušta ka gradu Gornji Vakuf-Uskoplje.

Prema istraživanjima organizacije "Ekotim", utvrđeno je da su ova jezera i obližnji Crnodolski slap, zaštićeni zakonom koji je još na snazi.

Hadžino (Hadžića) jezero

Hadžino (Hadžića) jezeroje najljepše i najveće jezero. Kružnog je oblika sa dužinom oko 120 metara i širinom do 100 metara, te sa najvećom dubinom 9,20 metara. Jezero je bogato velikim ribljim fondom od kojeg ima kapitalnih primjeraka: Amura, Šarana, Klena, Jezerske Zlatovčice, Babuške, Potočne Pastrmke. U jezeru su uhvačeni primjerci Amura veličine 95 cm i težine 15 kg. Prema ispitivanjima kaja su vršena prije par godina u mrežu su uhvaćeni jako velik primjerak Amura koji je bio težine 25 kg te primjerak Šarana težine 20 kg.

Poklanjamo vam sliku za vaš facebook timeline, možete je skinuti sa ovog linka.

 

 


Pijavičko jezero

Pijavičko jezero dobilo je ime po svojim stanovnicima.U jezeru nema riba, ali ima jako mnogo pijavica. I to ne običnih. U jezeru obitavaju medicinske pijavice (Hirudo medicinalis).
Međutim, iz više razloga, vremenom se ovo jezero pretvaralo u pravu deponiju. S obzirom da je lokalnim smetljištem bilo ugroženo ne samo stanište pijavica, nego i zdravlje stanovnika lokalnog sela, organizacija "Ekotim" organizirala je akciju čišćenja, u kojoj je učestvovalo i naše društvo. Više o ovoj akciji možete pročitati ovdje.

 

 

Pasje jezero


Pasje jezero je bogato kapitalnim primjercima sarana, babuške, klena.

 

Search

f t g m